Langstme: Verlangen naar een betere wereld

Langstme is het Friese woord voor verlangen. Dit woord vertegenwoordigt voor mij een bepaald ongrijpbaar gevoel dat ik altijd ervaar als ik bezig ben met mijn beeldend werk. Dit komt uit mijn jeugd. Als klein meisje groeide ik op in het dorpje Scharnegoutum en speelde daar veel in de weilanden. De rust, de ruimte, het weidse. Heerlijk vond ik dat. In dit landschap ervaar ik tegelijkertijd soms een onwezenlijk gevoel. Een gevoel van buiten de werkelijkheid staan. Dromend, dwalend en zoekend in een surrealistische wereld. 

Een surrealistische wereld

Die surrealistische wereld vertaalt zich ook naar mijn werk. Centraal hierin staat het gevoel dat je eigenlijk niet kan bevatten wat er zich voor je ogen afspeelt. Alsof het zich buiten de werkelijkheid afspeelt. Dat ongrijpbare is wat ik in mijn werk probeer te laten doorkomen. In plaats van iets te laten zien, laat ik in mijn werk vaak iets juist niet zien. Alleen als je ervoor open staat en je inlevingsvermogen aanspreekt, dan zie en voel je het misschien. Tenminste, dat hoop ik. En toch, er ontbreekt altijd nog iets. 

Verlangen naar ‘iets beters’.

Dat ontbrekende ‘iets’ heeft voor mij een bepaald verlangen in zich. Hoop en verlangen naar een andere wereld. Een wereld die er nu nog niet is, maar misschien als we het hopen er wel kan komen. Het hopen op een ommekeer, op een minder individualistische en materialistisch ingerichte maatschappij. Een wereld waarin we op een verantwoorde manier met onze natuur en het landschap omgaan.

De combinatie van technieken

Om dit surrealistische verlangen in mijn werk te vatten combineer ik diverse technieken, zoals inkttekeningen, fotografie, film en animatie. Ook experimenteer ik graag met materialen. Achter de computer ga ik dan weer verder experimenteren. Onder andere in Photoshop en met videomontage. De combinatie van deze technieken is wat mijn werk raadselachtig en ongrijpbaar maakt. Zoals ook voor mij mijn creativiteit soms ook ongrijpbaar is.

Mijn werk

In mijn online galerij kun je bekijken hoe ik dat voor me zie, en hoe ik mijn verlangen in beelden probeer te vangen. Probeer het te bekijken met een open blik. Probeer verder te kijken dan wat het is, maar probeer je voor te stellen wat het zou kunnen zijn. Ik hoop dat mijn verlangen naar een betere wereld dan ook voor jou voelbaar wordt.

Interesse!!
In een van mijn werken, een expositie of anders.
Neem dan contact met me op.